Stöttande ord

Stöttande och uppskattande ord är viktiga. Ibland får vi orden från människor i vår närhet och ibland dyker de upp i text i tidningar, på hemsidor eller på annat sätt i etern.

Mamman hittade igår sådana stöttande ord via en länk på Hemmaföräldrars Nätverk. Ett för mamman viktigt nätverk som ger mycket glädje, kraft och energi.

Här följer en fri översättning, från amerikanska till svenska, av de ord mamman läste igår.

”Att vara mamma räcker bra.

Jag talar om att vara mamma. Jag talar om att gå upp på morgonen, skölja lite kallt vatten i ansiktet, möta blicken i spegeln, ta ett djupt andetag, samla kraft, borsta tänderna och sedan ta hand om dagen. Servera frukost, diska disk, pussa på barnen och vänta in att morgonkaffet skall bryggas klart.

I det finns inte mycken flärd.

Det är du. Mamma. Du som ger av dig själv. Minut för minut, för minut, för minut tills timmarna blir dagar och dagarna blir veckor och veckorna blir månader som blir år och till slut ett helt liv. Ett vackert, innerligt, kärleksfullt liv fyllt med helt vanliga mammastunder.

Någonstans i vår stressade, förvirrade mediavärld av saker som skall göras, platser som skall besökas och drömmar som skall uppfyllas har det vackra och betydelsefulla i att vara mamma gått förlorat.

Att vara mamma är fullt tillräckligt. Det räcker bra.

De stora, synliga sakerna i tillvaron mäter framgång. Det som syns och hörs och går att mäta värderas högt. De små sakerna i tillvaron som bygger trygghet, skapar anknytning och ger betydelse, som varken syns eller går att mäta, värderas inte. Vi har tappat bort det viktiga och stora i att bara vara tillsammans.

Vi behöver se och värdera det som bär betydelse och är viktigt.Pianospelande

Att vara närvarande, att vara tillsammans. Att stanna upp en stund för att ta del av det barnen skapat, se deras kunskap och talang. Spela kort en stund vid bordet istället för att titta i telefonen för att läsa meddelanden eller e-post. Meddelanden kan oftast vänta en stund. Tiden tillsammans med barnen kan inte vänta. Att vänta med tvätthögen för att den ändå inte rymmer någonstans och istället sitta ned tillsammans och vara glad och tacksam för att vi har en familj som skapar all denna tvätt. Att bara finnas där. Vara tillsammans. Skratta. Lyssna till varandra. Ge av mig som mamma i de små stunderna.

Att vara mamma hyllas inte i samhället idag. Det där vi skapar som inte riktigt syns värderas inte.

Det syns inte när du står där i badrummet på morgonen och samlar dig för att möta en ny dag. Det syns inte då du kämpar på utan någon form av samhällsstöd. De oändliga turerna fram och tillbaka i bilen syns inte. Det syns inte när du tålmodigt räknar till tio minst ett dussin gånger före lunch. Det syns inte när du tittar på bankkontot och funderar ut hur du skall kunna laga tre mål mat av det som finns kvar i skafferiet. De stunder då du med barnen går till skolor, utvecklingssamtal, läkarbesök, musiklektioner, tandläkarbesök, sjukhusbesök, hjälper med läxor och ger stöd och mycket mer syns inte. Alla de stunder då du försvarar ditt barn och står upp för ditt barns rätt att vara barn syns inte.

Det syns inte när du plåstrar om söndriga knän eller pussar på pannor om kvällarna eller rättar till kuddar precis som de skall vara eller stoppar om med täcken och filtar. Tårarna som bränner bakom dina ögonlock då du arbetar på, syns inte. Middagarna du lagar från grunden, stunderna av skratt åt härligt larviga saker och hår som försiktigt borstas och sätts upp i tofsar syns inte. De stunder då du ber stilla böner över växande barn eller över de riktigt små syns inte. Alla de nätter då du sittandes slumrat vakandes över sjuka barn syns inte i någon statistik. Dagar då hemmet är i oordning för att du inte orkar och istället vilar i att läsa en bok eller spelar piano. Det tappra leendet på dina läppar när du känner dig sliten och trött.

BrödbakDe sakerna är betydelsefulla och till bredden fyllda av kärlek. Det är de små sakerna som tillsammans blir riktigt stora. De sakerna är fullt tillräckliga och skapar ett innehållsrikt liv.

Sträva inte efter att vara perfekt. Det finns inga perfekta mammor. Det finns bara vanliga, verkliga människor som erkänner att de inte har ordning på allt men ändå fortsätter att kämpa på. Rädda, oroliga och trötta mammor som kämpar på. Mammor som du och jag som ibland känner oss utanför, osynliga och förvirrade i en värld av yta och mätbar prestation.

Att vara mamma är inte yta, perfektion eller mätbar prestation. Att vara mamma är att vara kärlek och trygghet. Att låta någon annan ta första plats. Att vara människa, unik egen person och kvinna. Så som du är. En kvinna som tar hand om små människor och ger trygghet och kärlek, ibland trots att du inte förstår hur för att barnen driver dig till vanvett. Men fortfarande älskar du av hela ditt hjärta. Du slåss, kämpar, sliter, arbetar och ger aldrig upp. Inte ens då du inte riktigt orkar.

Det är du. Och trots att det inte syns eller värderas så är det du gör oerhört betydelsefullt och viktigt. Det är du. Idag. Imorgon. Igår.

Det är fullt tillräckligt och räcker bra. Det är mer än tillräckligt.”

Betydelsefulla och tänkvärda ord.Mys med barnen

Fin lördag till er.

8 comments

 • Tack för översättningen! Verkligen en riktigt fin text, och så ”sann”. /Birgitta (från hfn)

  • Hej Ditte
   Varsågod. Texten stannade kvar i tanken och hjärtat. Kände att den var precis som du skriver ’sann’.

   Önskar dig en fortsatt fin helg.

 • Kom att tänka på de här orden när jag läste din fina text: You aren’t wealthy unril you have something money can buy. Tycker att det är så sant och när jag läser sin blogg tänker att du har valt och är rik på just det sättet.

 • Så fint och sant. Good enough mother är ett begrepp psykoanalytikern Winnicott talar om, och det är just det att vara sig själv och göra så gott man kan – det är good enough. Kram!!!

  • Hej Drottningen
   Ja, good enough är verkligen alldeles tillräckligt. Att vara sann utifrån och in och välja med hjärtat, det tror jag på. Precis som du brukar skriva.

   Winnicott skall jag läsa in mig på, kommer ihåg namnet från lärarhögskolan men minns inte så mycket av textinnehållet. Tack.

   Önskar er en fortsatt fin helg i ert magiska rike.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.