Hitta lösningar

Mamman fäktar och slåss och försöker att trolla fram lösningar som inte finns, egentligen.

Letar och ringer och diskuterar och söker information och söker upp människor som redan gått en bit på den väg vi står inför. Det är svårt att få myndighetspersoner att förstå hur en liten människa mår som tvingas gå till en plats som inte passar henne och som bryter ned.

Lösningen, som skolan ser den, är att mamman måste släppa taget, lämna den gråtande dottern där i skolan hos lärare som tyvärr inte har så mycket tid för bara henne. Dottern är tydligen för hårt knuten till mamman, enligt skolans teorier och skall helt enkelt härdas. Hon måste stå ut.

Det är ju inte klokt, tänker mamman. Är det så vi ser på individ-anpassning i skolan, som att det i skolvärlden tänks i det tysta ’kom in lilla barn var som du är, det är viktigt, utvecklas i din egen takt så länge du utvecklas likadant som alla andra och trivs i den stojiga miljön vi har här, för så har alla det. Och får du problem med det, ja då är det ditt eget fel, du får lösa det för vi har inga resurser. Skolan är sådan här. Lika bra att du vänjer dig.’

Mamman är kanske lite för irriterad och borde nog inte skriva mer nu. Men det är mycket i vårt samhälles struktur och människosyn som mamman för tillfället har svårt att förstå sig på eller vill acceptera.

Tillbaks till lösningsinriktningen, mamman tänker och tänker. Och så är det dags för förklädes-sömnad. Den enkla klänning mamman sytt till dottern har fått sig lite fina detaljer som lyfte utseendet. Tyg till själva förklädet är tillklippt och skall fållas.

Fortsatt fin måndag till er.

4 comments

  • Hoppas ni kommer på en bra lösning, blir ledsen när barn mår dåligt eller far illa. Man tycker att människor som jobbar med barn skall förstå.

    • Hej Dariusz
      Ja, det är allt lite märkligt med denna kyla från skolhåll. Tror att de vill väl, egentligen, men är hårt pressade i sin arbetssituation. Det är inte bra det som händer i våra kommunala skolor just nu.

      Tack för dina ord.

      Önskar dig en fin tisdag.

  • Det borde finnas mer förståelse för att alla människor är olika. Det blir ett ganska hårt och kallt samhället när alla ska in i de stora systemen och vara likadana.

    Kommer att tänka på att ibland när jag talar med invandrare, så anser många av dem att Sverige har en väldigt ”institutionaliserad” syn på människor; gamla ska in på äldreboendet, barn ska in på dagis och tas om hand av främlingar. Detta är en tråkig sida av Sverige, en kall sida. Jag önskar att det fanns större utrymme för till exempel hemundervisning under perioder då barn har det jobbigt i skolan. Precis som det inte passar alla vuxna att t.ex. jobba i ett stressigt yrke eller i bullriga miljöer så passar det inte alla barn att sitta och arbeta i stökiga klassrum där några elever kanske tar väldigt mycket utrymme i anspråk.

    Hoppas så att det löser sig! Hoppas också att Sverige på sikt blir lite varmare och vänligare. mer tolerant mot att vi alla är olika.

    Kram på er!

    • Hej Fru S
      Är med dig i dina tankar och önskar oss precis som du skriver ett varmare samhälle där det är fint och viktigt att ta hand om sin familj.
      Det kändes bra att läsa det du skriver. Ger mig lugn att få läsa att det inte bara är jag som ser samhälls-kylan.

      Tack för dina ord och din omtanke.

      Önskar dig en fin tisdag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.