Magiska sagovärldar tillsammans

Det är nästan natt och mamman summerar en härlig dag. En stillsam tillsammansdag. En sommarlovsdag med avslappnade aktiviteter som återvinningscentralbesök och biblioteksfärd. 

Böcker måste vi ha många runt oss när det är sommar. I böcker får vi tillgång till magiska världar. Sagovärldar, svunna ungdomsvärldar, världar av vackert språk, underbart beskrivande ord och fraser, poesi, rytmik, lätta ord och svåra nya ord, fin litteratur och nya tankevärldar.

Mamman öppnar sin litteraturungdomsvärld och ger den till döttrarna och får uppleva hur de översköljs av berättelsen, berättandet, språket och persongalleriet. Vi tittar tillsammans på första delen av en filmatisering av Anne på Grönkulla. Böckerna om Anne var en absolut favorit när mamman var i de yngre tonåren. Jag älskade att läsa om denna envisa, aviga, påhittiga, starka och intelligenta flicka. En Pippi-flicka på många sätt. Det fanns så mycket av henne och i berättelsen om henne som kändes nära. En flicka mot strömmen som vågade vara sig själv sann. En riktig hjältinna med härligt många mänskliga fel. Alldeles rätt i mammans hjärta.

Döttrarna trollbands och vi blev sittandes en bra stund för att tala om berättelsen. De är så kloka döttrarna och förstår och ser så mycket som de dessutom kan sätta ord på. 

Mamman är överväldigad av kvällens upplevelse. Att tala viktig litteratur, förvisso filmatiserad, med döttrarna är som en dröm som besannats. Att nu tillsammans få tala om den litteratur mamman alltid tyckt om är underbart och lärorikt. Att få ta del av döttrarnas tankar kring det jag läst och sett för länge sedan är en magisk sagovärld i sig.

God natt till er.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.